Partes de la oración / Parts of Speech

In this lesson, students will learn to identify the words that form English sentences. They will review and practice the form, function, and sentence position of the basic parts of speech.

ech

  • Exercise 1:

noun       article       pronoun       adjective

conjunction      verb    adverb    preposition

 

Fill in the correct part of speech.

 

  1. Modifies a verb, an adjective, or an adverb:                                     

 

  1. A person, place, thing, or idea:                                    

 

  1. Shows action or classification:                                     

 

  1. Modifies a person, place, thing, or idea:                                     

 

  1. Used before a noun; it may be definite or indefinite:                                        

 

  1. Connects or joins two phrases or clauses in a sentence:                                      

 

  1. Replaces a noun; it may be a subject, an object, a possessive, or a relative:                                        

 

  1. This word indicates position or direction; it is often used in a phrase:                                         
  • Exercise 2:

noun       article       pronoun       adjective

conjunction      verb    adverb    preposition

Insert a word of your choice in the blank, and indicate its part of speech.

  1. The frustrated  [   adjective  ] student walked    quickly  [  adverb  ] out of the
  1. The happy [                ] yelled at the                              [                ] soccer
  1. The banker wore a [                ] suit.
  1. In [                ] morning, my friends                                [                ] around the block four times.
  1. It was raining, [                ] we didn’t go to the                              [                ].
  1.                           [               ] black dog                           [                ] with his
  1. Jenny was [                ] late, so she                         [                ] all the way from the bus stop

                       [               ] the office.

  1. Maya loves to eat pizza, [                ],                            [                ]
  1. My [                ] brother                             [                ] two                             [                ] every afternoon.
  2. Carol loves Carl, but [ ] doesn’t love                             [                ].
  • Exercise 3:

    Insert a word of your choice in the blank, and indicate its part of speech.

     

    1. The snow   [   noun  ] was so heavy that school   was canceled  [   verb ].

     

    1.                           [                     ] bag on the table is                            [                      ].

     

    1. Jenny is the [                       ] girl in the                            [                      ] class.

     

    1. Oscar tried to [                      ] to the teacher,                           [                      ] she had to leave right away for another class.

     

    1. I can’t believe you had [                      ] slices of                     [                      ] must be full now.

     

    1.                         [                     ] it was raining, we didn’t go                              [                      ] the

     

    1. You have a [                      ] mouth. You really can’t keep a                              [                      ].

     

    1. John is rich [                      ] cheap,                      [                      ] no one invites him to

     

    1. Henrietta [                      ] drinks coffee, but                            [                      ] often drinks

     

    1. When [ ] was six years old, I could                              [                      ] a bicycle.

Exercise 4:

Identify all the words in the following sentences.

The lazy man slept in the afternoon, and he was very tired at night.

 

The

a. article noun     c. verb     d. pronoun

lazy

a. article noun     c. verb     d. adjective

man

a. article noun     c. verb     d. pronoun

slept

a. article noun     c. verb     d. pronoun

in

a. article preposition     c. verb      d. pronoun

afternoon

a. article noun     c. verb     d. adverb

and

a. conjunction noun     c. verb      d. pronoun

he

a. article noun     c. verb     d. pronoun

very

a. adverb noun     c. verb      d. pronoun

tired

a. article b. adjective c. verb      d. pronoun

 

A red car is dangerous for policemen, but it is incredibly beautiful.

 

A

a. article b. noun c. verb     d. pronoun

red

a. article b. noun c. verb     d. adjective

car

a. article b. noun c. verb     d. pronoun

is

a. article b. noun c. verb     d. pronoun

dangerous

a. article b. adjective c. verb      d. pronoun

for

a. preposition b. noun c. verb      d. adverb

policemen

a. conjunction b. noun c. verb      d. pronoun

but

a. article b. noun c. verb     d. conjunction

it

a. adverb b. noun c. verb      d. pronoun

incredibly

a. article b. adjective c. adverb     d. pronoun

 

  • Exercise 5:

    Identify all the words in the following sentences.

The cute puppy rested on the couch, and it was very energetic in the afternoon.

The

a. article noun     c. verb      d. pronoun

cute

a. article noun     c. verb      d. adjective

puppy

a. article noun     c. verb      d. pronoun

rested

a. article noun     c. verb      d. pronoun

on

a. article preposition     c. verb      d. pronoun

couch

a. article noun     c. verb      d. adverb

and

a. conjunction noun     c. verb      d. pronoun

it

a. article noun     c. verb      d. pronoun

very

a. adverb noun     c. verb      d. pronoun

energetic

a. article b. adjective c. verb      d. pronoun

The

a. article b. noun c. verb      d. pronoun

black

a. article b. noun c. verb      d. adjective

cat

a. article b. noun c. verb      d. pronoun

ran

a. article b. noun c. verb      d. pronoun

quickly

a. article b. adverb c. verb      d. pronoun

down

a. preposition b. noun c. verb     d. adverb

street

a. conjunction b. noun c. verb      d. pronoun

but

a. article b. noun c. verb      d. conjunction

dog

a. adverb b. noun c. verb      d. pronoun

found

a. article b. adjective c. verb      d. pronoun

immediately

a. article adjective      c. adverb      d. pronoun

  • Exercise 6:

    Identify the adjectives in the sentences.

    1. My hands were freezing because of the cold
    1. The long examination took four hours to complete.                                                                                
    1. The words are easy to understand but difficult to                                                                          
    1. The chicken was overcooked, dry, and                                                                               
    1. My older sister lives in a beautiful, new house.                                                                                      

    Exercise 7:

    Identify the nouns in the sentences.

    1. The suntanned lifeguard sat on the high chair in the sand.
    1. Give me the hammer and the nails. I will fix the broken                                                                            
    1. The words in this passage are simple, but the questions are hard.                                                                      
    1. Sam burned the hamburgers and hot dogs, but the potatoes were                                                           
    1. My mother and her sister live on the same street.                                                                           

 

Exercise 8:

Identify the verbs in the sentences.

  1. Sit down and be quiet. I am reading a book.                                                                            
  1. Barbara woke up early, took a shower, made breakfast, and left the house at 9:00.                                                     
  1. While I was driving to school, I saw my old                                                                                
  1. Samantha hurried home so that she could tell her mom the good news.                                                                       
  1. Right now Marta is sitting at her desk and studying for her math exam.                                                                         

 

 

Exercise 9:

Identify the adverbs in the sentences.

 

  1. She walked very slowly down the street.                                                                            
  1. Brenda felt incredibly lucky to meet the very famous                                                                              
  1. I live here, not there. Didn’t you see the house yesterday?                                                                            
  1. Nicky is coming He will not be too late for the party.                                                                            
  1. Mario speaks softly, but his eyes are intensely                                                                                  
Answer Key

 

Exercise 1: Fill in the correct part of speech.

1. adverb 2. noun 3. verb 4. adjective
5. article 6. conjunction 7. pronoun 8. preposition

Exercise 2: Insert a word in the blank, and indicate its part of speech. Answers may vary.

 

  1. frustrated – adjective, quickly – adverb
  2. fans – noun, tired – adjective
  3. dark – adjective
  4. the – article, walk – verb
  5. so – conjunction, game – noun
  1. the – article, ran – verb
  2. very – adverb, ran – verb, to – preposition
  3. chicken – noun, and – conjunction
  4. little – adjective, watches – verb, programs – noun
  5. he – pronoun, her – pronoun

 

 

Exercise 3: Insert a word in the blank, and indicate its part of speech. Answers may vary.

 

  1. snow – noun, was canceled – verb
  2. the – article, mine – pronoun
  3. tallest – adjective, whole – adjective
  4. talk – verb, but – conjunction
  5. three – adjective, You – pronoun
  1. Because – conjunction, to – preposition
  2. big – adjective, secret – noun
  3. but – conjunction, so – conjunction
  4. never – adverb, she – pronoun
  5. I – pronoun, ride – verb

 

 

Exercise 4: Identify all the words in the sentences.

1. a 2. d 3. b 4. c 5. b 6. b 7. a
8. d 9. a 10. b 11. a 12. d 13. b 14. c
15. b 16. a 17. b 18. d 19. d 20. c
 

Exercise 5: Identify all the words in the sentences.

1. a 2. d 3. b 4. c 5. b 6. b 7. a
8. d 9. a 10. b 11. a 12. d 13. b 14. c
15. b 16. a 17. b 18. d 19. b 20. c

Exercise 6: Identify the adjectives in the sentences..

  1. my, freezing, cold 2. long, four 3. easy, difficult   4. overcooked, dry, tasteless      5. my, older, beautiful, new

 

Exercise 7: Identify the nouns in the sentences..

  1. lifeguard, chair, sand 2. hammer, nails, chair 3. words, passage, questions
  2. Sam, hamburgers, hot dogs, potatoes 5. mother, sister, street

 

Exercise 8: Identify the verbs in the sentences.

  1. sit, be, am reading 2. woke, took, made, left 3. was driving, saw        4. hurried, tell    5. is sitting, studying

 

Exercise 9: Identify the adverbs in the sentences.

  1. very, slowly 2. incredibly, very 3. here, there, yesterday              4. now, too         5. softly, intensely

Resources:

 

Recursos